Haramiler | Konular | Kitaplar

Da Vinci yazılım ile yüzbinlerce kişiyi dinlemek mümkün

Bir olay olur, bütün suçlar tek günah keçisinin üzerine yüklenir. Ülkemizde de paralel yapı adı ile ortaya atılan yapı var. ve bütün bu kirli işler bu parelel yapı üzerine yıkılmaya çalışılmakta. Perde arkasında olan güç ise her dönem oldu..

İşte dinleme skandalların teknik boyutları:
Aynı anda yüzbinlerce kişiyi dinleyebilen Da Vinci adlı yazılımın Emniyet'e satıldığı ortaya çıktı. 7 bin dinlemenin bu casus yazılımla yapıldığı öne sürüldü.


Türkiye, tarihinin en büyük dinleme skandalıyla sarsıldı. Aralarında gazeteci, bürokrat, işadamı, bakanlar, kreşler hatta masaj salonlarının bile bulunduğu dinlemelerle ilgili akla 'telekulak ağının nasıl bir yöntem izlediği' sorusu geldi. Sorunun cevabı ise bir süre önce dünyanın en prestijli gazeteleri arasında bulunan Washington Post'ta yayınlanan "Yabancı devletler ABD'deki gazetecilere karşı casus yazılımlar kullanıyor" haberden geldi. Akşam'ın haberine göre; ABD'de Gülen Cemaatine karşı muhalif çalışmalarıyla bilinen bir kadın akademisyene gönderilen elektronik postanın uluslararası bir siber casusluk ağını ortaya çıkarttığı yer aldı. "Güvenlik nedeniyle" adı yazılmayan akademisyen kadınla ilgili haber, ABD'li dijital danışmanlık şirketi Arsenal Consulting'e dayandırılıyor.

BİR E-POSTAYLA SKANDAL PATLADI

Haberde, kadın akademisyenin casusluk ağını ortaya çıkartması şöyle anlatıldı: Akademisyen kadın, geçen yıl Gülen Cemaati'yle ilgili çalışmaları birlikte yürüttüğü, Harvard Üniversitesi'nde çalışan meslektaşından bir mail aldı. E-postada, "Merhaba, Gülen hareketi hakkında yeni bir site var: hizmetesorulanlar.org. Ayrıca gönderdiğim makaleyi de okumalısınız. (şifre:12345)" yazıyordu. Ancak kadın uzantısında "Harvard.edu" olması gereken adresin "Harward.edu" olduğunu fark etti. Üstelik "hizmetesorulanlar.org" olarak görülen bağlantı, aslında "www.mypagex.com/fileshare/questions/main.html" şeklindeki bir başka siteye yönlendiriyordu.

TÜRKİYE'DEN GÖNDERİLMİŞ

HARVARD'LI akademisyen, durumu Arsenal Consulting şirketine bildirdi. İncelemenin ardından olayın uluslararası boyutunun olduğu anlaşıldı ve şirket, dijital dünyanın en prestijli sitesi Wired'a bilgi verdi. Wired'ın aktardığına göre Arsenal uzmanları, Türkiye merkezli mypagex.com adlı sitede, önceden tanıdıkları bir virüsün yükleme dosyasını keşfetti. Kadına gönderilen e-posta, Türkiye'deki bir sunucudan yüklenen profesyonel bir "kötü yazılım"dı. Virüsün adı ise "Remote Control System." (Uzaktan Kontrol Sistemi) diğer adıyla "DaVinci".

DaVinci, İtalya'da Hacking Team adlı yazılım şirketi tarafından geliştirildi. Şirket, bu yazılımı aralarında Türkiye'nin de olduğu 30 ülkeye sattıklarını belirtti. "Terörle mücadelede etkin yöntem" sloganıyla satılan program, ülkelerin Emniyet, yargı ve istihbarat birimleri tarafından kullanıldı. Washington Post'taki haberde, devlet içindeki derin yapılanmaların veya yasa dışı oluşumların da bu yazılımı kullanarak yasal olmayan dinlemeler yapabildiklerine dair, Etiyopya'dan Azerbaycan'a, Tayland'dan Myanmar'a birçok ülkenin adı verildi.
E-POSTALARI DA TAKİP EDEBİLİYOR
Da Vinci, aynı anda yüz binlerce kişiyi dinleyip, izleyebiliyor. Yazılım, Kaspersky ve Norton gibi tanınmış anti virüs programlarının tanımaması için çok sık güncelleniyor. AKŞAM'ın Türkiye ile bağlantısını öğrenmek istediği şirket yetkilileri ise e-posta ve telefonlarımızı yanıtsız bıraktı.
PARELEL YAPI MI ELE GEÇİRDİ?
Gazete haberinde, Gülen Cemaati'nin bu yazılımla kadın akademisyeni hedef almış olabileceğini belirtiyor. Türkiye'de Emniyet Tekilatı'na satılan bu yazılımın paralel yapının elemanları tarafından ele geçirilmiş olabileceği ihtimali güçleniyor.
KRİPTOLAMAYI BYPASS EDİYOR
TORONTO Üniversitesi'nde araştırma yapan The Citizen Lab'a göre Da Vinci "kişinin her şeyine" ulaşabiliyor. Bilgisayar ve akıllı telefonlara gönderilebilen DaVinci, kriptoların çözülmesi, şifrelenmeden önce kriptolamanın bypass edilmesi, ortam dinlemesi, her türlü online yazışmaların okunması ve yer tespiti dahil kişinin tüm eylemlerini takip edip, kaydedebiliyor.