Haramiler | Konular | Kitaplar

Whatsapp'a AB takibi

Geçtiğimiz günlerde 19 milyar dolarlık satın alma ile gündeme gelen Facebook-Whatsapp evliliği Avrupa Birliği ülkelerinde gizlilik ile ilgili kaygıları tekrar gündeme getirdi.

Neredeyse Twitter'ın yarı değeri bir bedelle Whatsapp'ın Facebook tarafından satın alınması piyasalarda şok etkisi yaratırken kişisel verilerin izinsiz paylaşımına yönelik endişeler de devam ediyor.

REHBERLERE ERİŞİM

Whatsapp üzerinden telefon rehberlerine, hatta Whatsapp kullanıcısı olmayanların da telefon numaralarına ulaşılabiliyor olması Avrupa'yı harekete geçirdi ve araştırma girişimleri başlatıldı. Dünyada 450 milyon kullanıcıya sahip Whatsapp'tan aktarılacak bilgilerle Facebook'un kullanıcı profillerini tamamlayabilecek olması risk olarak görülüyor. Facebook-Whatsapp çiftine davalar açılıp ciddi tazminatlar toplanabilir.

VERİ KORUMA REJİMLERİ FARKLI

Dünya genelinde her yerde farklı veri koruma rejimlerinin olması nedeniyle sosyal paylaşım ağlarında gizlilik ihlali yaşanıyor. ABD ve AB ülkelerinde farklı veri paylaşım standartları odluğu gibi AB içindeki ülkelerin de buna yönelik yaklaşım ve uygulamaları birbirinden farklı. Örneğin ABD kişisel verilere erişimde daha esnek bir rejim uygularken bu Avrupa'da sıkı kontrol altında. AB ülkeleri Facebook ve Whatsapp şirketlerinin ikisinin de ABD'de olması nedeniyle firmaların veri paylaşımı konusunda denetlenemeyecek olmasından endişe ediyor. Satın alma sonrası ortaya çıkacak olan hibrit uygulama ise meraklıları tarafından şimdiden Whatsbook ya da Faceapp olarak isimlendirildi.

NSA DURUMDAN MEMNUN MU?

Küresel telekulak NSA'nın Facebook-Whatsapp arasında gerçekleşen bu şirket evliliğinden ve Whatsapp'taki bu güvenlik zafiyetinden oldukça memnun olduğu ifade ediliyor. Kişisel veri paylaşımının kontrol dışına çıkacak olması is özellikle Merkel'in dinlenmesinden sonra rahatsızlığı artan Almanya'da birçok haber sitesinde ve forumda tartışılıyor. Facebook'un kullanıcı sayısı 1.11 milyar kişiyi geçiyor.