Haramiler | Konular | Kitaplar

Hırsızlara Karşı Alınacak Tedbirler

Özellikle yaz aylarında gerek kapı cam açık bırakılması gerek tatil vs nedeni ile evlerin boş kalması hırsızlar için fırsat oluyor..
ABD’de yapılan bir araştırma, hırsızlık vakalarının yüzde 18’inin Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleştiğini söylüyor. Polis kayıtlarına göre de en fazla hırsızlığın yapıldığı ay Ağustos olarak kabul ediliyor. Bu bizim ülkemizde de doğru bir gözlem çünkü yıllık izinlerimizi çoğu zaman Ağustos ayında kullanıyoruz ve yazın bu en sıcak ayını tatilde geçirmek istiyoruz.

Aslında hırsızlık vakalarının çoğu oldukça basit çözümler ve önlemlerle engellenebilir. Mesela kapıcınıza veya mahalledeki marketinize gazete ve ekmek dağıtımını durdurmalarını tembih edebilirsiniz. Böylelikle kapınızın önünde birikmiş gazeteler olmaz ve hırsızlar sizin tatilde olduğunuzu bilemez.  Evdeki birkaç lambaya zaman ayarlaması yaptırarak belirli saatlerde yanmalarını sağlayabilirsiniz.  Komşunuzdan posta kutunuzu her gün boşaltmasını rica edebilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre hırsızlıkların yüzde 30’u hiç zor kullanmadan açık unutulmuş kapı veya pencereler sayesinde gerçekleşiyor. Beş dakikalık bir mesafeye de gidiyor olsanız mutlaka kapı ve pencerelerinizi kapayın.

Her yıl gerçekleşen 1,2 milyon hırsızlık vakasının yüzde 90’ı kolaylıkla engellenebilecek vakalar olarak kabul ediliyor. Hatta soyulan her 10 evin 9’unun soyulmasının tek nedeni ev sahibinin ihmali olarak gösteriliyor.   

Evinizi daha güvenli bir hale getirmek –evde olsanız da olmasanız da- sizi binlerce liralık zarardan kurtarabilir.

Işık, zaman ve ses, ev sahiplerinin en güçlü silahları olarak kabul ediliyor.

Tatile gitmeden önce almanız gereken tedbirler şöyle sıralanabilir:

• Evinizin etrafından içeriye bakın. Pahalı elektronik eşyaların, tabloların yada bibloların pencerelerden görünmüyor olmasını sağlayın. Eğer yoldan geçen biri bunları kolaylıkla görebiliyorsa hırsızlar da görebilir demektir.

• Tüm kapıları ve pencereleri kapatın ve hepsini ayrı ayrı kilitleyin. Kapıların arkasına ekstra sürgü taktırın. 

• Eğer bahçeye açılan camlarınız varsa sağlamlaştırın. Camların zorla açılmasını engellemek için onların arkasına da ekstra sürgü taktırın.

• Varsa garajın veya diğer bağımsız bölümlerin bağlantı kapısını her zaman kilitleyin.

• Sanki evdeymiş gibi görünün. Zaman ayarlı lambalar kullanın, televizyonunuzu belli bir saatte açıp kapatan zamanlayıcılar kulanın.

• Sokak, cadde, apartman veya evinizin önünü aydınlık tutun olarak değiştirelim. Bunun için düşük voltajlı ve çok enerji harcamayacak ampuller ve aydınlatma araçları kullanabilirsiniz.

• Arkanızdan uzaklarda olduğunuzu gösteren ipuçları bırakmayın. Komşunuza posta kutunuzu hep boş tutmasını rica edin. Gazete dağıtımını durdurun. Hatta komşunuza sizin garajı kullanabileceğini söyleyin. Böylelikle garajdaki araba evde hep birileri varmış havası yaracaktır.

• Bazı perdeleri sanki evde birleri varmış gibi açık bırakın. Hepsini sıkı sıkı kaparsanız evde olmadığınız anlaşılacaktır.

• Telesekreterinize asla tatilde olduğunuzu belirten bir mesaj bırakmayın.

• Eğer pimapen pencere kullanıyorsanız, sanıldığının aksine bu tarz pencere ve balkon kapılarının hırsızlar tarafından çok kolaylıkla elimine edildiğini bilmenizde fayda var. Bunun için en azından bu tarz pencere ve kapılara özel olarak satılan kilitlerden taktırmayı ihmal etmeyin. Bu kilitler uygun maliyetleri ile büyük avantaj sağlarlar.

• Evinizin etrafında budanması gereken ağaçlar ve çalılar varsa ihmal etmeyin. Bu sayede hırsızlara saklanacak bir alan vermemiş olursunuz.

• Ve tabi eğer bir alarm sisteminiz varsa giderken kurmayı sakın unutmayın. Gelen hırsızın işini ne kadar zorlaştırırsanız o kadar güvenli bir eve sahip olursunuz.

• Eğer apartman dairesinde oturuyorsanız, alt katlarda mutlaka pencerelerinize demir yaptırın. Sizin alt katınızda bu tarz demir yaptıran komşularınız varsa balkon gibi dış seviyeden değil, mümkünse iç seviyeden yaptırmasını rica edin. Çünkü hırsızlar alt kat demirlerini basamak olarak kullanarak sizin dairenize girebilir

• Hırsız gördüğünüz anda mümkünse mutlaka 155 Polis İmdat telefonunu arayın ve eğer hırsız sizi gördüyse caydırıcı olmak için bağırın.

Araştırmalar, bir hırsızın bir eve girmek için en fazla 5 dakika uğraştığını, başaramayınca vazgeçtiğiniz göstermektedir.

sabah


Konular