Haramiler | Konular | Kitaplar

Dolandırıcılara karşı alınacak önlemler

>Gerekli olmayan zamanlarda sizinle konuşmak isteyen yabancıların, özellikle bunda ısrar eden ve aşırı nezaket gösteren kişilerin kötü niyetli olabileceklerini unutmayın.

>Kendisini resmi görevli olarak veya herhangi bir unvan ile tanıtarak ya da toplumda tanınmış kişilerin adını vererek, veresiye alış-veriş yapmak veya borç para almak isteyen şahıslara güvenmeyin.

>Aldığı malın fiyatından çok daha fazla miktarda bütün para teklif eden kişilerin piyasaya sahte para sürmeye çalışabileceklerini unutmayın.

>Alışverişlerinizde tanımadığınız kişilerden almış olduğunuz çeklerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankadan teyit edin.

>Seyyar olarak satılan eşyaların çalıntı veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir. Böyle durumlarda size mal satmak isteyen şüpheli kişileri tereddüt etmeksizin Jandarmaya bildirin.

>Bir hediye kazandığınızı ve hediyeyi alabilmek için veya eşya satın almanız gerektiğini söyleyen kişilere güvenmeyin.

>Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade ederek hile ve güzel sözlerle para ve eşyalarınızı almasına, mukavele veya senet imzalatmasına müsaade etmeyin.

>Motorlu taşıt satın alırken taşıtın ruhsat sahibi ile mutlaka yüz yüze görüşün. Ruhsat üzerinde yazılı olan bilgilerin doğruluğunu kontrol edin.

>Yeni bir araç satın almak istediğinizde Trafik Tescil Belgesindeki şasi ve motor numaraları ile otonuzun üzerinde bulunan numaraların aynı olup olmadığını kontrol edin.

>Oto alım-satımında noter satışını ve devir işlemlerini hemen yapın.

>Otobüs yolculuğunda tanımadığınız kişilerden ikram ettikleri yiyecek ve içecekleri almayın.