Haramiler | Konular | Kitaplar

Facebook'tan 'sızıntı' açıklaması

ABD’de eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın istihbarat servislerinin telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini izlediği yolundaki gizli bilgileri sızdırmasının ardından, Facebook, hükümetin ne kadar sıklıkta kullanıcı bilgilerini istediğini açıkladı. Facebook'un ardından Apple'da müşterilerine ait bilgi talep edildiğini doğruladı.

Facebook, ABD dışındaki ilk veri merkezini İsveç'in Lulea kentinde açtı. Tesis, sosyal medya devinin ABD dışındaki ilk, toplamdaki üçüncü veri merkezi.

ABD’de birkaç hafta önce patlak veren telekulak skandalının ardından, milyonlarca kişinin cep telefonu kayıtlarının toplandığının ortaya çıkması Obama’yı zor duruma düşürürken, tartışmalar teknoloji dünyasına sıçradı.

Washington Post gazetesi, ‘‘PRISM’ adı verilen gizli bir program kapsamında, NSA ve FBI’ın teknoloji şirketlerinin sunucularından çok büyük miktarda ses, video, fotoğraf, e-posta, belge ve bağlantı bilgileri aldığını’ iddia etti.

Huffington Post'un haberine göre Facebook, ABD hükümetinin 2012’de Haziran-Aralık arasındaki dönemde yaklaşık 10 bin kez, 19 bine yakın kullancı hakkında bilgi istediğini açıkladı.

'BİLGİ PAYLAŞMADIK'
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, sosyal paylaşım sitesinin hiçbir zaman ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile kullanıcı bilgilerini paylaşmadığını belirtti.

Zuckerberg, Facebook sayfasına “Facebook, ABD ya da bir başka hükümetin servis sağlayıcılarını kullanmasına izin vermemiştir. Daha düne kadar ‘PRISM’ adlı programdan haberimiz yoktu” açıklamasını yazdı.

Diğer yandan Microsoft, 32 bine yakın kullanıcı hesabı için 7 bin istek aldığını belirtti ancak bu bilgileri hükümetle paylaşıp paylaşmadığını netleştirmedi.

APPLE'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Facebook'un yanı sıra, benzer bir açıklama da Apple'dan geldi.

Reuters'ın haberine göre, internet üzerinden açıklama yapan Apple, 1 Aralık 2012 ile 31 Mayıs 2013 tarihleri arasında, ABD hükümetine bağlı federal ve yerel yetkililer 9-10 bin hesap veya cihaz hakkında bilgi talep etti.

Bilgilerin ulusal güvenlik ve soruşturma kapsamında talep edildiğini belirten Apple, son altı ay içinde 4-5 bin müşteri hakkında bilgi paylaşımı istendiğini açıkladı.

Müşterilere ait gizliliği her zaman en ön sırada tuttuklarını belirten Apple, "iMessage ve FaceTime uygulamalarındaki diyalogların şifreli olarak korunduğunu' belirtti.