Haramiler | Konular | Kitaplar

Sahte bal nasıl anlaşılır?

Türkiye’nin gündem maddelerinin başında yer alan bal konusuna Tarım TV açıklık getirdi


Tele – marketing sistemiyle satışı gerçekleştirilen balların güvenirliğiyle ilgili son dönemde çıkan haberleri sıkça izlemeye alıştık. Hatta, ünlü komedyen Beyaz bile televizyon reklamları aracılığıyla satışı gerçekleştirilen balların kalitesini sorgulayıp, mizah konusu yapmıştı. Öyle ki, şov programı için hazırladığı bal skeçleriyle hem güldürmüş, hem de kalitesiyle ilgili düşündürmüştü.

Peki, vatandaş bal alırken kime, neye güvenecek?
Televizyon ve internet reklamlarında polen hediyeli 5 kavanozu 100 liradan satılan bal ne kadar güvenilir?

Market raflarında onlarca çeşit bal kavanozunun içinden vatandaş gerçek balı nasıl seçecek?
İşte bu yüzden Türkiye’nin gündem maddelerinin başında yer alan bal konusuna Tarım TV olarak biz de el attık.

Sahte balın ana maddesini glikoz şurubu yani bir tür şeker oluşturuyor. Glikoz şurubuna su ve bal aromasının eklenmesiyle de sahte bal elde edilmiş oluyor.
Evet! Televizyon reklamlarında şu sıralar sıkça boy gösteren bal, nasıl olurda kavanozu 20 liraya satılır?

Gerçek bal ile sahte balı bakarak, tadarak ya da koklayarak ayırt etmek mümkün değil.
Halk arasında balın sahte olduğunun akışkanlığıyla anlaşılabileceği yönündeki bilgilerse doğru değil.

Gerçek ve sahte bal arasındaki fark ancak laboratuvar ortamında yapılan analizler sonrasında belirlenebiliyor. Bu yüzden satın aldığı balın güvenilir olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşın yapması gerekense ALO 174 Gıda Denetim Hattını aramak. Bu hat sayesinde vatandaş satın aldığı ürünün güvenirliğinin tespit edilmesi için analiz yapılmasını ücretsiz olarak talep edebilir. Yapılacak analizler sonrasında elde edilecek sonuç ise vatandaşa bildiriliyor.
Vatandaşın aklındaki bir diğer önemli soru ise sağlığa zararı olup olmadığı?
Sahte balın şayet içine ekstra bir yabancı madde katılmamışsa bir zararı yok. Ancak, gerçek baldan alınacak vitaminleri sahte bal yiyerek almak mümkün değil.

Öte yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıkladığı sahte bal üreticisi firmaların isimleri ile raflarda satılan sahte balların isimlerini önümüzdeki günlerde de kamuoyuna duyurmaya devam edecek. Sadece baldaki sahteciliği açıklamakla kalmayacak bakanlık diğer gıda ürünlerin için de vatandaşı uyaracak.


Konular