Haramiler | Konular | Kitaplar

Marketlerde en çok kullanılan hırsızlık yöntemleri

Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında bulunan süpermarketlerin başı hırsızlıklarla dertte. Dev bir alışveriş merkezinden hırsızlık yapmayı kafasına koyan hırsızlar, inanılmaz yöntemlere başvuruyor.

Marketteki her bebek arabalıyı anne sanmayın, soyulabilirsiniz! Spor, sırt ve abartılı büyüklükteki el çantaları, farklı mağazaların torbaları ve bebek arabaları hırsızların en gözde aracı. Elektronik güvenlik hizmetleri sunan Sensormatic`in araştırmasına göre, Türkiye`de stoklarda çıkan açıkların yüzde 45`i çalışan, yüzde 35`i ise müşteri hırsızlıklarından kaynaklanıyor.

Kayıpların zararı ise işyerinin büyüklüğüne göre yılda 20 ile 80 bin yeni lira arasında değişiyor. Hırsızlıkların önemli bir kısmının genellikle `bir kereden bir şey olmaz` mantığıyla yapıldığını ortaya koyan araştırma, güvenlik önlemlerinin müşterilerde gözetlenme ve kontrol duygusu gibi olumsuz psikolojik etkiler oluşturduğu yolundaki önyargının doğru olmadığını gösteriyor. İşletme sahipleri belli orandaki kaybın hiçbir şekilde önüne geçilemeyeceğini ifade ediyor. Güvenlik uzmanları ise bu tarz olaylara karşı işletme çalışanlarının eğitilmesi gerektiğine dikkati çekiyor. Süpermarketler geniş mekan ve bire bir izleme yapılamaması gibi sebeplerden dolayı hırsızlık gibi kötü sonuçlarla karşı karşıya kalıyor. Birkaç yıl öncesine kadar mağazalarda en çok çalınan ürünlerin başında sigara geliyordu. İşletmeler sigara reyonlarını kasaya alarak çözüm geliştirdi. Şimdi ise gıda ürünleri ilk sırayı alıyor. Bunu kozmetik, pil, küçük elektronik eşya ve bazı yerlerde tekstil izliyor. Türkiye`deki süpermarketlerde hırsızlıkların yüzde 60`lık bölümünü 18 yaş üstü kişiler gerçekleştiriyor. Toplamda kadınların oranı yüzde 45, erkeklerin oranı ise yüzde 55. Hırsızlık teşebbüslerinin en yoğun olduğu gün cumartesi, zaman dilimi ise 14.00-19.00 arası. Fazla kabarık ceketler, bebek arabaları, spor ve sırt çantaları en uygun hırsızlık araçları.

Perakende ticaret yapanların çoğu, kayıpları önlemek için müşteri hırsızlıklarına karşı ürünleri elektronik olarak etiketliyor. Mağaza güvenliği konusunda işletmelere hizmet veren Sensormatic`in genel müdürü İsmail Uzelli, sektörde yaşanan hırsızlıkların son dönemde arttığına dikkati çekerken, personelin eğitilmesi gerektiğini kaydediyor. YİMPAŞ hesap işleri sorumlusu Yafez Kargı ise çok sayıda hırsızlık vakasıyla karşılaştıklarını belirtiyor. Kargı, son yıllarda elektronik güvenlik tedbirleriyle hızsızlıkları asgariye indirmeye çalıştıklarını aktarıyor. Marketlerdeki hırsızlık yöntemleri * Ürünlerin kabarık ceketler ve beli lastikli olan montların arkaları ve kol ağızlarına atılması. * Spor çantaları, sırt çantaları ve abartılı büyüklükteki el çantaları. * Saklanan boş torbalar. * Mağazanın arka bölümlerine dikkat. Personele ait arka bölümlerde yakalanan hırsızların, giyinme odası ya da tuvaleti aradıklarını söylemeleri, en sık rastlanan durumlardan biri. * Daha sonra çalmak için mağaza tuvaletlerine ve asma tavanlarına eşya saklanması. * Bebek arabaları. Çalınan ürünlerin bebeğin üzerine, arkasına ya da bez torbasına saklanması bir diğer yöntem. * Gıda maddelerinin mağaza içinde tüketilmesi en çok rastlanan durum. Yöneticileri hayrete düşüren bir diğer yöntem ise elbiselerin barkotlarının kesilerek giysilerin içine giyilmesi. * Personelin kendisi veya tanıdıkları için etiketlere düşük fiyat yazması. * Ürünün satış fiyatını düşürmek için zarar verilmesi. (Alper Sancar)


1 yorum

selam ben bundan 3-4 ay önce

selam ben bundan 3-4 ay önce bir markatte hirsizlik yapmisdim ve ilk hirsizligim oldugu icin para cezasina carptirildim ve ben para cezami ödedim simdi acaba yarin bigun bu oturumum icin sorun olurmu cok merak ediyorum ailemin haberi yok bundan sizce almanin verdigi oturum biterse ben oturumu uzatmak icin yabanci polis dairesine gittigimde dosyama islenmismidir bana oturum verirlermi cvp bekliorum cok tskler

26.09.2011 - siembise

Konular