Haramiler | Konular | Kitaplar

Kriz yüzünden hem işsizlik hem de hırsızlık arttı

Dünyayı sarsan finansçılar, birçok ekonomide işsizliği artırdı ve artırmaya da devam ediyor. ABD işsizlik rakamları 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ama şimdi sıra krizi çıkaranlarda. İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre şu ana kadar 150 bin finansçı işinden oldu. Gazetenin Wall Street ve Amerikan finans sektörü için işten çıkarma tahmini 70 bin kişi.

New York, Londra ve Hong Kong gibi kilit finans merkezlerinde küçülen bankacılık sektörünü yakından tanıyan bir gözlemci, "Hayatlarında ilk kez bir işten çıkıp hemen başka bir işe giremeyecekler" dedi. Şu ana kadar aranan eleman olan bu beyaz yakalılar artık o kadar şanslı değil. Gazetede yer alan yoruma göre "50 yaşında işten çıkartılıp kendine yeni bir yol çizmesi söylenen otomobil işçileri ne hissederse, öyle hissedecekler."

MARKET RAFLARI BOŞALIYOR

Bu krizin ABD dışında İngiltere'de sade Vatandaşlara oldukça büyük etkileri oldu. İngiltere'deki yansıma özellikle süpermarketlerde kendini gösteriyor. İngiltere'nin önde gelen süpermarket zincirlerinden Tesco, raflarındaki ürünleri para ödemeden alıp götürenlerin üçte bir artış gösterdiğini bildirdi. Diğer iki büyük süpermarket zinciri de hırsızlık olaylarının arttığını söylüyor. Financial Times'a göre, çalınan ürün yelpazesi kaygı verici nitelikte değişiyor. Temel ihtiyaçları hedefleyen hırsızlığın lüks mamullere kıyasla daha çok arttığını yazan gazete, insanları hırsızlığa iten nedeni açgözlülükten ziyade aç olmalarıyla bağdaştıran bir görüşe yer veriyor.

ETLERE ALARM KONACAK

Daha önce onlarca krizi okurlarına anlatan gazete, bundan önceki resesyon dönemlerinde de aynı şeye tanık olunduğunu ve hırsızlığın arttığının altını çiziyor. İş o kadar ilerlemiş ki bir perakendeci, pahalı et parçalarına alarm takmak gibi yeni önlemler üzerinde düşündüklerini söylüyor. Amerika'da daha önce bu ve buna benzer manzaralar Enron ve Worldcom'un başını çektiği şirket yolsuzlukları krizinde görülmüştü.

Sabah


Konular